Felul în care ne tratăm părinții este felul în care vom fi tratați de copiii noștri

Chiar dacă ți-ai întemeiat sau nu o familie, chiar dacă esti sau nu mamă/tată, un lucru este sigur: esti copil! Ești și vei rămâne copilul părinților tăi chiar dacă ai depășit de mult vârsta copilăriei.

Ajungi să vezi si să înțelegi aceste lucruri abia atunci când ești părinte. Iți vei aminti că și tu ai fost copil și că, de multe ori, poate ai greșit față de cei care ți-au dat viață.

Atunci vei realiza că părintii te-au iertat pentru tonul ridicat cu care le-ai vorbit în seara în care nu te-au lăsat în oraș, pentru lipsa de respect, pentru nota mică pe care le-ai ascuns-o, pentru banii luati pe furis din buzunarul lor și multe alte lucruri.

Suntem copii pentru părintii noștri și, în același timp, suntem părinți pentru copiii noștri

Știm prin ce am trecut în copilăria noastră. Poate că au fost lucruri care ne-au făcut fericiti, poate că au fost lucruri care ne-au făcut să suferim sau poate chiar, în unele momente, ne-am urât părintii.

Știi exact ce frustrări ai acumulat în copilarie, ce fel de cuvine nu-ți placea să auzi de la părinti, ce anume din atitudinile și actiunile lor te-au afectat.

Dar să nu uităm că dincolo de lucrurile neplacute care ni s-au întâmplat, au fost și lucruri frumoase de care ne-am bucurat, așadar să ne amintim de ele, să ne iertăm părinții și să le arătăm respect.

Ce este foarte imporant de știut?

Este faptul ca la acel moment au făcut ce au știut ei cel mai bine. Informațiile la care au avut acces atât le-ar permis să facă la acea vreme.

Eu cred că toți copiii ar trebui să-și respecte întotdeauna părinții. Faptul că ne arătăm respectul față de părinții noștri zi de zi, ne oferă capacitatea de a trata fiecare persoană cu care ne întâlnim cu bunătate și blândețe.
“Un copil care este lipsit de respect față de părinții săi nu va avea respect față de nimeni”. Billy Graham

Copiii ne urmăresc şi ne copiază comportamentul în tot ceea ce facem. Capacitatea rapidă de acumulare de informaţii, întrebările necontenite pe care ni le adresează, explorarea lor continuă are loc cu un scop precis.

Copiii fac ceea ce văd. Și dacă ei văd că tu îți respecți părinții, vor lua modelul tău.

Copiii își imaginează astăzi că părinții lor trebuie să le ofere totul și că sunt acolo pentru a le îndeplini fiecare capriciu.

Este important ca fiecare copil să știe că uneori părinții au mai multe responsabilități și greutăți pe care poate ei nu le văd.
Copiii sunt o extensie a părinților, dar nu sunt părinții înșiși

Sunt firi diferite, chiar dacă au trăsături moștenite din neam. Fiecare copil este unic. Nu va lua aceleași decizii pe care le-ar fi luat părinții lui. Pentru că sunt alte circumstanțele, altele deciziile, altele persoanele care pot influența situația.

Loading...